Делегираните бюджети трябва да осигурят равен достъп до образование, заяви днес министърът

...
Делегираните бюджети трябва да осигурят равен достъп до образование, заяви днес министърът
Коментари Харесай

Финансирането на училищата ще зависи и от отсъствията от час

Делегираните бюджети би трябвало да осигурят равен достъп до обучение, заяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев пред депутатите от парламентарната комисия по обучение и просвета, които заседаваха във Велико Търново.

По три разходни стандарта ще се финансират учебни заведения. Освен броят на децата и учениците и на паралелките, ще се регистрира и междинната пълняемост на паралелките, с цел да се поправят досегашните неравенства сред огромни и дребни учебни заведения, съобщи министърът.

По думите му системата на делегираните бюджети носи тласъци за обгръщане на децата и учениците в просветителната система. Проблемът е, че това от време на време става с цената на прикрити отсъствия и възпиране от наказване. Стимулите за обгръщане би трябвало да се запазят, като учебните заведения и детските градини положат старания да поддържат и включат в просветителната система всяко едно дете, акцентира Вълчев.

При диференцирането на средствата за детски градини и учебни заведения те ще се разпределят и съгласно опцията да се привлекат педагогичен експерти.

Целта е всички просветителни институции, даже и тези в най-малките и отдалечени обитаеми места, да привлекат повече млади учители, каза Вълчев.

Ще се насочат спомагателни средства и към детски градини и учебни заведения с централизация на деца от уязвими групи – за назначение на посредници, с цел да работят повече часове учителите, да работят с родителите. Резултати в интеграцията на тези деца се получава, когато с тях се работи в допълнение и самостоятелно. Трябва да получават повече и тъй като работят при по-трудни условия, счита министър Вълчев.

12 % в допълнение ще получат учебните заведения в отдалечени региони. Институциите в системата към този момент са групирани в осем групи, като в последната се регистрира отдалечеността и невъзможността при равни други условия да се привлекат педагогичен експерти.

Друго предложение на МОН е да се дават повече средства за образование по специалности, които са търсени на пазара на труда или се чака дефицит в близко време. Ще имаме световен дефицит на пазара на труда, само че в някои специалности и браншове той ще бъде изключително изострен, заяви Вълчев.

Предвижда се още да се поемат разноските на учениците за превоз до учебно заведение, което образова за придобиване на подготовка за специалност, даже и то да не е най-близкото – по този начин подтикваме включването и достъпа до професионално обучение, заяви министърът на образованието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР